Vegan citroencake met botercrème

I love Butter! Ik kan echt niet zonder boter. Ik kwam er vorig jaar pas achter dat wat ik een klontje boter noem, andere een mega bulk boter noemen. Wat mijn vriendinnen bestempelde als een klontje boter, was iets wat ik onder een microscoop zou leggen, zo klein. Nee, wanneer ik boter gebruik, dan gebruik ik het goed!! Ik houd gewoon van die heerlijke zachte romige smaak die het toevoegt. Ik heb nooit wat anders in huis. Dus toen ik door Flora Plant gevraagd werd om hun plantaardige boter te testen twijfelde ik wel even kort. Want plantaardige boter, dat smaakt toch helemaal niet zo lekker als boter. Maar bij Flora Plant gaven ze aan dat hun plantaardige boter echt net zo goed smaakt als echte boter, dus toen was ik toch wel heel nieuwsgierig. Dat moest ik zelf wel eens proberen!!

Ik maakte met mijn Flora Plant plantaardige boter deze citroencake met botercrème. De cake is zelfs helemaal vegan (zonder eieren). Want als ik het dan doe, dan doe ik het gelijk maar goed! Ik was wel even bang dat het helemaal niets zou worden, zo’n vegan cake. Ik ben al van nature geen bakker, dus een vegan versie leek me alleen maar meer risico. Maar het resultaat mag er echt zijn!! De cake rijst helaas niet zo mooi als een gewone cake, maar dat maakt gelukkig voor de smaak niet uit. De cake is lekker moist en licht plakkerig, maar niet droog of te compact. Echt heel lekker! En dan die botercrème, WAUW!  Ik was hierbij echt bang dat dit niet lekker zou smaken (naar een soort margarine crème), maar hij smaakt gewoon echt naar boter! Ik ben echt heel erg positief verrast over de Flora Plant plantaardige boter en ik ga dit zeker vaker gebruiken. Bo approves!

Ingrediënten

Voor de cake:
200 gram bloem
1 theelepel baking soda
200 gram suiker
Citroenrasp van 1 citroen
Citroensap van 1 citroen
90 gram gesmolten Flora Plant plantaardige boter
200 ml amandelmelk
Snufje zout

Voor de botercrème:
80 gram poedersuiker
80 gram Flora Plant plantaardige boter op kamertemperatuur
de rasp van een halve citroen
1-2 theelepels citroensapBereiding
Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet de cakevorm (25 cm) in met plantaardige boter of bakspray.

Doe eerst de droge ingrediënten in een kom. Dus voeg de bloem, baking soda, zout en suiker samen.
Voeg vervolgens de amandelmelk en gesmolten boter toe. Roer dit goed door totdat je een egaal beslag hebt. Voeg als laatste de citroenrasp en sap toe, roer kort door en giet het beslag in de ingevette cakevorm.


Bak de cake in de oven voor ongeveer 50-60 minuten (afhankelijk van de oven en het formaat van de bakvorm). Prik na 50 min even in de cake met een satéstokje om te checken of die klaar is. Mocht er nog beslag op het stokje zitten dan moet je het nog even laten bakken en anders mag het eruit. Doordat de cake geen eieren bevat zal hij misschien niet zo hoog rijzen als een gewone cake, maar maak je geen zorgen. De smaak is er niet minder om!

Laat de cake goed afkoelen. Wanneer de cake is afgekoeld kan je de botercrème maken.

Doe hiervoor de plantaardige boter in een mixkom en mix deze glad. Voeg vervolgens al mixend beetje bij beetje de poedersuiker toe. Doe dit heel langzaam. Als je een gladde massa hebt voeg je de citroenrasp toe. Blijf mixen en voeg nu heel voorzichtig beetje bij beetje de citroensap toe. Doe dit voorzichtig anders loop je het risico dat de botercrème schift. Mix totdat je een mooie gladde massa hebt.

Smeer de botercrème op de afgekoelde cake. Versier eventueel met wat plakjes citroen en wat eetbare bloemetjes. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s