Vegetarische Ta­ji­ne met zoe­te aard­ap­pel en wortels

Dit is een gerecht wat ik speciaal heb gemaakt voor het receptenboekje van Stichting Dierenlot van vorig jaar. Een heerlijk makkelijk en vegetarisch recept. Sterker nog, terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat dit gewoon een veganistisch recept is geworden. Damnn.. *geeft zichzelf een schouderklopje*.

De smaak van deze tajine is heerlijk zoet door de dadels, maar ook pittig door de harissa. En met het platbrood kan je heerlijk in de saus dippen. Maar je zou het bijvoorbeeld ook kunnen serveren met wat lekkere couscous.

DSC03213

Ingrediënten (voor 2-3 personen)
500 gram zoete aardappels
300 gram wortels
150 gram verse dadels
1 pak Libanees platbrood (te koop bij de Albert Heijn)
2 eetlepels Ras-El-hanout
1 afgestreken eetlepel harissa*
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel gemberpoeder
Half bouillonblokje (ik gebruik een klein ouderwets maggi bouillonblokje)
Halve citroen (sap + schil)
Olijfolie
Peper en zout

Verse kruiden ter garnering, zoals munt, peterselie en/of koriander

* Afhankelijk van hoe heet je harissa is. Mijne was niet zo extreem pittig.

Bereiding
Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes van 2-3 cm. Snijd de wortels in plakjes van 1 cm. Schenk een scheutje olie in de tajinepan, voeg de ras-el-hanout samen met de harissa toe en bak voor ongeveer 1 minuut. Voeg vervolgens de wortel en aardappel toe en bak 5 minuutjes aan. Schenk 400 ml water in de tajine en voeg het bouillonblokje toe. Leg de deksel op de tajine en laat het geheel 40 minuten zachtjes pruttelen.

Ontpit de dadels en voeg deze na de 40 minuten toe aan de pan. Laat de dadels 5 minuten meekoken (zonder deksel op de pan).

Rasp de schil van de halve citroen en voeg deze samen met het sap toe aan de tajine. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout. Garneer de tajine met wat verse kruiden en serveer met het Libanese platbrood. Eet smakelijk!

DSC03207

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s