Bloemkool met granaatappel en couscous

Laatst ben ik met mijn vader weer eens wezen eten bij Le Souq. Een heerlijk Libanees restaurant in Rotterdam. Echt een aanrader om eens naar toe te gaan. En als je dan gaat, ga dan vooral voor de mezze. Zoveel lekkere diverse hapjes, njom njom njom! Mijn twee lievelingsgerechten bij Le Souq zijn de bloemkool met granaatappelsaus en de aubergine met granaatappelsaus. My God, wat zijn deze twee gerechtjes lekker. En dat zegt wat, want ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n fan van bloemkool en aubergine. Maar deze combi is zo goddelijk, dat moet je gewoon proberen!!

 

Aangezien mijn portemonnee het helaas niet toelaat om elke week bij Le Souq te gaan eten, heb ik mijn eigen versie van het gerecht bedacht. Geserveerd met parelcouscous, feta en pistachenoten. En lekker dat dit was!! Vandaag deel ik het recept van de bloemkoolversie, maar de aubergineversie komt ook binnenkort nog online, so stay tuned!!

 

DSC02863-01.jpeg

Ingrediënten (voor 2 personen)
1 kleine bloemkool
200 gram parelcouscous
100 gram granaatappelpitjes
75 gram feta
40 gram pistachenoten
1 halve theelepel nootmuskaat
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
Paar verse munt blaadjes
Olijfolie
Peper en zout

Voor de granaatappelsaus*:
500 ml Granaatappelsap (te koop bij de grote AH’s in het koelschap of bij reformwinkels)
60 gram suiker
1-2 eetlepels maïzena

* Je kan ook granaatappelmelasse kopen ipv zelf de saus te maken. Granaatappelmelasse is te koop bij sommige islamitische supermarkten en online bij oa Pit-pit.com en bij Oil and vinegar.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe het granaatappelsap en de suiker in een pan en breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur laag als de suiker is opgelost. Laat het mengsel een half uur bubbelen zodat het indikt.

IMG_20190712_182051.jpg

Voeg na een half uur een papje van maizena + koud water toe om het mengsel verder in te dikken. Hoeveel maizena je moet toevoegen is afhankelijk van hoever je saus al is ingekookt. Het moet uiteindelijk een wat dikkere stroperige saus zijn. Je kan het ook zonder maizena doen en de saus verder laten inkoken tot de gewenste consistentie, maar mijn ervaring is dat de kans dan groot is dat de saus verbrand en dat is eeuwig zonde.

Snijd terwijl de saus indikt de bloemkool in roosjes en leg ze op een bakplaat of in een ovenschaal. Breng op smaak met de korianderpoeder, nootmuskaat, komijnpoeder, peper en zout en besprenkel met olijfolie.

IMG_20190712_184815.jpg

Rooster de bloemkool voor ongeveer 30 minuten in de oven.

Kook de parelcouscous volgens de verpakking. Schep als de couscous gaar is de couscous in een grote schaal. Verdeel hierover de bloemkoolroosjes, pistachenootjes en de granaatappelpitjes. Verkruimel ook de feta over de schaal en maak af met een paar lepels van de granaatappelsaus en wat verse blaadjes munt. Eet smakelijk!!

Bewaar de overige granaatappelsaus in een afsluitbare flesje of potje in de koelkast. Door het koelen krijgt de saus een jam-achtige consistentie, maar je kan het voor gebruik gewoon weer even opwarmen om het weer vloeibaar te maken.

DSC02864-01

3 gedachtes over “Bloemkool met granaatappel en couscous

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s