Choco lava cakejes (moelleux)

Ik denk dat wij bijna wekelijks choco lava cakejes eten als toetje. Het begon toen de Lidl tijdens de feestdagen choco lava cakejes uit de vriezer begon te verkopen. Ze waren goedkoop, super snel opgewarmd in de magnetron en zoooooo lekker! Sindsdien eten we ze bijna wekelijks (hoe kan het dat wij niet obese zijn?!). Eerst alleen die van de Lidl, maar toen die helaas na de feestdagen weer uit het assortiment gingen (huilen!!), kochten we die van de AH.

Totdat we een keer gingen eten bij mijn schoonzusje en haar vriend en hij zelf choco lava cakejes had gemaakt. Ik dacht altijd dat het suuuper moeilijk zou zijn om ze zelf te maken, maar hij zei dat het prima te doen was. Dus ik leende hun mooie bakjes en ben zelf ook aan de slag gegaan. En hij had gelijk: het is echt makkelijk om ze zelf te maken. Nou kopen wij ze ook nog gewoon regelmatig (leve de luiheid), maar als je een keer indruk wilt maken op iemand, bijvoorbeeld met de feestdagen, dan is dit het perfecte recept!

De baktijd is trouwens wel afhankelijk van hoe groot je bakjes zijn. Die van mij waren redelijk groot (11,5 cm), dus die moeten wat langer dan kleine bakjes.
DSC01456

Ingrediënten (voor 4 grotere bakjes of 6 kleine)
350 gram pure chocolade
150 gram bruine suiker
50 gram boter + boter om in te vetten
50 gram bloem
4 eieren
1 theelepel vanille extract
Snufje zout

Voor erbij: vanille ijs

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de schaaltjes op een stuk bakpapier en teken de omtrek om het papier. Knip de rondjes uit. Vet de schaaltjes in (vooral de zijkant) en leg in elk schaaltje een rondje bakpapier.

Smelt de chocolade au bain-marie en laat even afkoelen.

DSC01364 Mix de boter met de suiker met een mixer op de laagste stand. Dit gaat het makkelijkst als de boter al wat zachter is. Klop de eieren met een snufje zout los en voeg deze al mixed bij het boter en suiker mengsel. Voeg vervolgens het vanille extract en de bloem toe en mix tot het een glad beslag.

DSC01369

Schenk vervolgens de afgekoelde gesmolten chocolade erbij en meng goed.
DSC01375

Schenk het beslag in de schaaltjes en bak ze in de oven voor 16-18 minuutjes.

DSC01378Als je kleinere schaaltjes gebruikt is 10 minuten voldoende. Maak je de schaaltjes op voorhand en bewaar je ze in de koelkast, tel dan 2 minuten op bij de baktijd. Omdat de baktijd afhankelijk is van de grootte van het schaaltje en je oven, raad ik aan om eerst één test-cakeje te bakken.

Haal de lava cakejes voorzichtig uit de schaaltjes, en serveer met een bolletje vanille ijs. Eet smakelijk!

DSC01459

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s