Hartige macarons met geitenkaas en bietjes

Zoals jullie inmiddels misschien wel weten ben ik geen fan van bakken. Al dat precieze gedoe met dat afwegen en temperatuur opmeten.. Nee dat is niets voor mij! Daarom is het extra verrassend dat ik dit recept voor hartige macarons deel op mijn blog. Macarons zijn namelijk echt een verschrikkelijk gedoe om te maken, een echte pain in the ass! Halverwege het maken wil ik het altijd al opgeven, maar als je dan eenmaal het eindresultaat proeft.. WAUWW! Het is het toch elke keer weer waard. Die combinatie van die zoete plakkerige macaron met dat zoutige van de geitenkaas en het lichtzure van de ui.. My god!

Nou vraag je je misschien af waar de inspiratie voor een hartige macaron vandaan komt. Nou om eerlijk te zijn is dat gewoon van 24kitchen. Ik zag zo’n anderhalf jaar geleden dit recept langskomen op tv en heb het toen meteen opgeslagen voor de kerst. Ik kwam er echter pas de dag voor kerst achter dat er gigantisch veel fouten in het recept staan. Andere hoeveelheden in de bereidingstekst dan in de ingrediëntenlijst (wat bij macarons nogal een big deal is kan ik je vertellen) en ook ingrediënten die uiteindelijk in het recept helemaal niet voorkomen.. weird! Gelukkig ben ik na een paar keer experimenteren tot de juiste hoeveelheden gekomen en deel ik daarom nu met jullie dit (kloppende) recept. Bovendien heb ik de eendenborst achterwege gelaten, gezien het in het geheel niet veel toegevoegde waarde had doordat de andere ingrediënten overheersen. Daarmee is dit recept dus ook perfect voor de vegetariërs onder ons. Perfect als voorgerecht voor de feestdagen of als lekker hapje.

DSC01443

Ingrediënten (+/- 6 macarons)
100 gram amandelmeel
100 gram poedersuiker
100 gram suiker
3 eieren
35 ml water
100-150 gram geitenkaas
1 gekookte biet
1 rode ui
2 eetlepels honing
2 eetlepels azijn
scheutje rode wijn
1 theelepel komijn
Peper en zout

Bereiding
Meng het amandelmeel en de poedersuiker met elkaar. De meeste recepten zeggen dat je beide van te voren even moet zeven, maar persoonlijk doe ik dat nooit en dat heeft tot nu toe nog nooit voor problemen gezorgd. Voeg het eiwit van 1 ei toe en maak hier een soort pasta van met een siliconen spatel (lijkt een beetje op amandelspijsstructuur). In het begin zal je denken dat dit nooit genoeg vloeistof is, maar door de spatel plet je de oliën uit het amandelmeel waardoor het toch genoeg is.

DSC01347

Kook het water met de suiker tot 118 ºC. Wanneer het water 110 ºC is, kan je beginnen met het kloppen van het eiwit van 2 eieren (hoogste stand van je mixer). Als het goed is opgeklopt (het eiwit moet aan de klopper blijven hangen) kan je het suikerwater voorzichtig langs de rand toevoegen. Blijf ondertussen goed kloppen. Het is goed als het een prachtige glanzend schuim is (net zoals bij meringue’s).

DSC01354

Voeg dan het schuimeiwit in drie delen toe aan het amandelmeel-mengsel. Bij het eerste deel hoef je nog niet voorzichtig te zijn, maar probeer bij het tweede en derde deel het eiwit er rustig doorheen te mengen (en niet keihard te gaan roeren). Het moet uiteindelijk een soepel, lopend beslag zijn.

DSC01355

Giet het beslag in een spuitzak en spuit rondjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Klop op de onderkant van de bakplaat zodat kleine luchtbelletjes aan het oppervlak verdwijnen (ik had geen bakplaat, dus ze werden er bij mij niet mooier op. Gelukkig draait het om de smaak).
Laat de macarons nu 2 uur drogen op kamertemperatuur.

DSC01356

ik heb hier dus geen skills voor haha

Bak ze vervolgens in een voorverwarmde oven op 160 graden voor zo’n 10 minuten en laat ze daarna even afkoelen.

Snijd ondertussen de rode ui in dunne ringen en giet er de azijn, honing en een scheutje rode wijn overheen. Laat dit een half uurtje intrekken. Snijd ook de biet alvast in reepjes.

Besmeer de afgekoelde macaron met de zachte geitenkaas. leg hierop de reepjes biet en de uienringetjes. Maak af met een snufje komijn, peper en zout. Leg hierop weer een macaron als dekseltje en serveer. Eet smakelijk!

IMG_20181116_153110IMG_20181116_153437

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s