Stoofperen in port en rode wijn

Stoofperen is echt een typisch winters bijgerecht. Je ziet ze vaak met de kerst als bijgerecht of als toetje met vanille ijs. Maar als het aan mij ligt eten we ze het hele jaar door. Ik bedoel, wie lust er nou geen stoofperen?! Ja, je hebt van die mensen die niet van warm fruit houden. Maar wees eerlijk, die mensen snappen het gewoon niet.. Het zwakke ras als je het aan mij vraagt..

Anyways, terug naar de stoofpeer. Je kan ze in de meeste supermarkten kant en klaar kopen, maar geloof mij: zelfgemaakt is echt 1000x lekkerder. Bovendien is het super makkelijk en snel gemaakt. Oké het moet wel even stoven, maar ondertussen kan je gewoon je series op netflix binge watchen. Daarnaast zijn er ook 1000 verschillende recepten om stoofperen te maken, met suiker of juist zonder, met alcohol of zonder.. de keuze is reuze. Persoonlijk vind ik dat echte stoofperen voor volwassen ook met volwassen ingrediënten gemaakt moet worden, met andere woorden: alcohol. Bovendien kookt de meeste alcohol er toch wel uit bij het stoven. en zo niet, alleen maar leuker toch 😉

In plaats van suiker gebruik ik trouwens de suiker vervanger van Splenda. Dit is een suikervervanger op basis van stevia, maar deze heeft niet die bittere nasmaak die de meeste stevia producten wel hebben. Daarnaast kan je de suiker in recepten 1 op 1 vervangen met de Splenda. Wat mij betreft een aanrader in warme gerechten als je probeert te minderen met suiker (met bakken vind ik het minder geschikt, maar daarover meer in een andere blogpost). Je kan natuurlijk ook gewoon oldschool suiker gebruiken in dit recept.

DSC01243

Ingrediënten
1 kilo stoofperen
250 ml rode port
150 ml rode wijn
2 kaneelstokjes
2 kruidnagels
1 steranijs
60 gram (Splenda) suiker
300 ml water

Bereiding
Schil de stoofperen maar laat het steeltje zitten. Zet de peren rechtop in een pan en voeg vervolgens alle ingrediënten toe. Zorg dat de peertjes net onder staan, voeg eventueel wat extra water toe.

DSC01207

Laat de peertjes zo’n 1,5 tot 2 uur zachtjes stoven. draai ze halverwege om zodat ze overal een mooie kleur krijgen.

Haal de peertjes voorzichtig uit de pan en zet opzij. Laat het overgebleven sap verder inkoken tot een iets dikkere siroop. Eventueel kan je een papje van 1 eetlepel maizena met 1 eetlepel water toevoegen om de saus verder in te dikken. Schenk de siroop vervolgens weer over de peertjes. Serveer de peertjes warm of laat ze afkoelen en bewaar ze in de koelkast. Eet smakelijk!

DSC01265

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s