Turkse pizza’s (lahmacun)

Laatst was ik door instagram aan het scrollen en kwam ik een recept tegen voor zelfgemaakte turkse pizza’s van Overetengesproken.nl. Ze zagen er werkelijk fantastisch uit, dus ik heb meteen het recept opgeslagen op mijn Pinterest bord. Bij dit recept gebruiken ze echter wraps als basis en ik wilde ze echt helemaal vanaf scratch maken. Ik heb daarom voor het deeg dit recept aangehouden van mijnmixedkitchen.blogspot.com.

Turkse pizza’s maken is niet super snel gedaan (tenzij je dus wraps gebruikt als bodem, maar trust me: als je ze eenmaal zelf hebt gemaakt wil je niet anders meer! Ik heb ze wel op z’n ordinair Hollands gegeten met kaas, lekker veel knoflooksaus en pittige saus…hmmmmm heerlijk!
Ik gebruik trouwens mijn pizzaoven, zodat deze ook nog eens een keertje gebruikt word. No worries als je een normaal mens bent die geen pizzaoven bezit, je kan ze ook gewoon in een pan bakken. Zorg wel dat je een passende deksel hebt zodat de bovenkant van de pizza wel gaar bakt.

Ingrediënten (voor 10 pizza’s)
Deeg:
500 gram bloem
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
1 volle eetlepel Turkse yoghurt (ik gebruikte Griekse en dat ging ook goed)
2 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel zout
270 ml lauwwarm water

Vulling:
300 gram rundgehakt of lamsgehakt
2 tenen knoflook
1 rode ui
1 rode paprika
2 tomaten
1 blikje tomatenpuree
Handje verse peterselie
Halve rode peper
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
Zonnebloemolie
Peper en zout

Overig:
Handje geraspte kaas
gemengde sla
knoflooksaus
Srirachasaus (of een andere pittige saus)

Bereiding
Meng de bloem met de gist in een kom en voeg het lauwwarme water toe. Roer daarna de yoghurt en zonnebloemolie er door, goed mengen en dan ook het zout toevoegen. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten (I know, super vermoeiend maar daardoor is je pizza straks wel lekker zacht en niet kei hard). Als het deeg na 5 minuten nog steeds erg plakkerig is voeg dan wat bloem toe, blijft het korrelig voeg dan nog wat water toe. Vet na 10 minuten kneden een kom licht in met wat zonnebloemolie en leg de bol deeg hierin. Draai het deeg om en rond zodat al het deeg licht ingevet is, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op kamertemperatuur anderhalf uur rijzen.

Maak ondertussen de vulling klaar. Hak de ui, paprika, knoflook, en chilipeper fijn in de keukenmachine. Voeg vervolgens de tomaten, tomatenpuree, peterselie en een scheutje zonnebloemolie toe. Maal het nog even kort samen in de keukenmachine en breng vervolgens op smaak met de koriander en komijnpoeder en wat peper en zout.

Meng dit mengsel met het gehakt en zet apart (maar niet in de koelkast anders is het mengsel straks niet goed smeerbaar).

Zet ook alvast de pan met deksel klaar (of pizza oven) en leg twee schone theedoeken neer om straks de Turkse pizza’s tussen te laten afkoelen.

Pak als de rijstijd voorbij is het deeg er weer bij, kneed even goed door en verdeel het deeg dan in 10 bollen. Leg hier een theedoek overheen tegen het uitdrogen. Strooi ruim bloem op je werkblad en rol het eerst bolletje deeg uit tot een ronde plak deeg die in je pan past. Het deeg mag redelijk dun worden uitgerold (maar niet zo dun dat je er doorheen kan kijken).

Verwarm ondertussen de pan op middelhoog vuur (of pizza oven). Als de pan heet is kan je het deeg in de pan leggen (invetten niet nodig). Bestrijk vervolgens de pizza vlug met ongeveer 2 eetlepels van de vulling en leg een deksel op de pan. Laat de pizza in ongeveer 4 minuten gaar bakken.

Als de eerste pizza klaar is leg je deze op de theedoek en leg de andere theedoek eroverheen. Werk zo al het deeg af. Nog een tip van mijnmixedkitchen: Leg de volgende Turkse pizza met de vulling naar beneden op de eerste pizza (zo voorkom je dat de onderkant aan de vulling gaat plakken) en leg de daarop volgende weer met de vulling naar boven: zo leg je ze om en om op één grote stapel.

Na het bakken is de pizza trouwens hard, maar als ze afkoelen onder de theedoek worden ze weer zacht. Draai, als je alle pizza’s hebt gebakken, de stapel in de theedoeken om en serveer dan de eerst gebakken pizza die nu weer zacht is. Beleg met wat sla, kaas, knoflook saus en srirachasaus. Eet smakelijk!

Een gedachte over “Turkse pizza’s (lahmacun)

  1. hotthingsforladies zegt:

    Wat ziet dat er weer lekker uit en prachtige foto hej ik ga dat snel eens maken voor mijn vriend die is gek op Turkse pizza 🍕🍕🍕en ga hem gauw eens maken dankje voor het delen van dit lekkere hoofdgerecht 😄😃

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s