Paella met chorizo, kip en garnalen

Paella is de signature dish van mijn vriend. Hij kookt bijna nooit, maar als hij zijn best doet kan hij wel een lekkere paella op tafel zetten. Het is ook een van de weinige gerechten die ik zelf nooit maakte, omdat ik het wel prima vond als vriendlief eens kookte. Totdat ik voor mijn verjaardag een mooie paella pan kreeg van mijn beste vriendin en mijn zus. Ik was determined om de aller lekkerste paella op tafel te zetten. Ik heb tientallen recepten doorgespit op het internet en een aantal YouTube filmpjes gekeken en kwam toen tot het volgende recept.

Deze paella is echt suuuuper lekker! Ik had alleen maar 1 buisje saffraan gebruikt dus hij was niet zo mooi geel als dat ik wilde, maar de smaak was goed! Wil je wel die echte gele rijst, voeg dan 2 buisjes saffraan toe! Verder gebruikte ik dus mijn prachtige paella pan van de Oil & Vinegar (waar mijn paella rijst ook vandaan kwam), maar je kan ook gewoon een hapjespan gebruiken voor dit recept. Dit recept is verder vrij makkelijk, het enige lastige is dat je niet mag roeren. Ik word hier zelf altijd heel nerveus van, dus ik hing 20 minuten lang met mijn snuit boven de pan om te kijken of het allemaal wel goed ging. Mijn paella was uiteindelijk wel ietsjes te vochtig, dus ik zou aanraden om te beginnen met 1 liter bouillon en eventueel extra toe te voegen als het toch iets te snel gaat.

paella

 

Ingrediënten (voor 4 personen)
400 gram paella rijst (of risotto rijst)
Ongeveer 10 grote garnalen
350 gram kippendijen
150 gram chorizo
3 tomaten
1 ui
3 tenen knoflook
1 paprika rood
200 gram diepvries doperwten
1 a 2 buisjes saffraan
1 flinke theelepel (pittige) gerookte paprikapoeder
1 theelepel gedroogde tijm
1 tot 1,3 liter groenten bouillon
1 citroen
Peper en zout
Olijfolie

 

Bereiding
Snijd de kip in stukjes en de chorizo in plakjes. Snijd ook de paprika en tomaat in stukjes, de ui fijn en pers de knoflook.Schenk een scheutje olijfolie in de (paella)pan en bak de kip en chorizo in een paar minuutjes aan. Schep op een bordje en leg apart.

DSC00209Bak vervolgens de garnalen in de pan in een paar minuten gaar. Leg ook apart.

Fruit vervolgens de ui, knoflook en tomaat in de overgebleven olie aan (voeg eventueel wat extra olijfolie toe). Bak het geheel ongeveer 5 minuutjes aan en voeg vervolgens de rijst, paprika, saffraan, paprikapoeder, tijm en erwten toe. Bak alles even kort mee en voeg dan het vlees terug aan de pan.

DSC00216

Voeg vervolgens de bouillon toe, roer nog een keer goed door, breng op smaak met wat peper en zout en leg vervolgens de lepel weg (dit is het moeilijkst gedeelte).

Kook het geheel 8 minuten op medium hoog vuur en vervolgens nog 12-14 minuten op laag vuur. Als je merkt dat het vocht wel heel snel weg kookt kan je nog wat extra vocht toevoegen. Belangrijk is dat je ondertussen niet in de pan roert, er hoort namelijk een krokant laagje onderin de pan te ontstaan. Draai het vuur uit als al het vocht is opgenomen door de rijst en de rijst gaar is. Leg de garnalen op de paella zodat ze door de stoom warm worden. Laat de paella 2 minuutjes rusten onder een theedoek.

Besprenkel de paella met fijngehakte verse peterselie en garneer met partjes citroen. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s