Surinaamse bami

Een aantal maanden geleden kwam ik op Pinterest het recept tegen voor Surinaamse bami van Francescakookt. Ik heb het recept toen op mijn recepten bord gepinned, maar er daarna eigenlijk niets meer mee gedaan. Tot ik laatst weer eens door mijn bord heen zat te scrollen en het recept zag staan. Lichtelijk nieuwsgierig klikte ik voor het recept en ik werd verrast met hoe gemakkelijk het recept was. Ik had eigenlijk nog nooit Surinaamse bami op, maar kijkend naar de ingrediënten wist ik dat ik het lekker zou vinden. Ik bedoel: spaghetti als bami… dat klinkt toch fantastisch!! Ik heb gelijk nog wat andere recepten opgezocht voor Surinaamse bami, deze gecombineerd en ben naar de supermarkt gaan rennen!

Voor dit recept heb je wel een aantal ingrediënten nodig die je misschien niet in je keukenkastje hebt staan. Zo had ik alleen de zoete ketjap thuis en niet de zoute versie. Ook was ik nog niet in bezit van 5-spices poeder. Daarnaast is trassi wellicht iets wat je niet in je keukenkastje hebt staan. Maar geloof me: dit wil je! Trassi maakt je bami en/of nasi echt af. Heb je straks nog trassi over en weet je niet wat je er verder mee kan maken? No worries, in dit recept voor nasi goreng is het ook een key-ingrediënt. De old-school kleine maggiblokjes zijn dan weer perfect voor dit recept voor roti met zoete aardappelen. Al deze ingrediënten kocht ik trouwens gewoon in de supermarkt (Hallo Jumbo!).

Ingrediënten (voor 4 personen)
500 gram spaghetti
350 gram kippendijen
2 eetlepels + 1 theelepel zoete ketjap (manis)
4 eetlepels+ 1 theelepel zoute ketjap (asin)
Een paar takjes bladselderij
1 theelepel 5 spices poeder
1 theelepel trassi of een blokje van 1×1 cm
1 klein blikje tomatenpuree
2 centimeter verse gember
1 ui
Een scheutje olijfolie
3 kleine maggiblokjes
2 teentjes knoflook
Zonnebloemolie

Bereiding
Breng in een middelgrote pan een ruime hoeveelheid water en 2 maggiblokjes aan de kook. Kook de spaghetti in de bouillon volgens de verpakking. Giet de spaghetti af en doe het in een schaal. Voeg 1 theelepel zoete ketjap, 1 theelepel zoute ketjap en een scheutje olie aan de bami toe. Meng alles even goed door elkaar.

Snijd ondertussen de kippendijen in stukjes. Hak ook de ui, gember, knoflook en selderij fijn. Schenk een scheutje olie in een wokpan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee.

20180511_174757

Voeg daarna de kip, het 5 spices poeder, de gember en de trassi erbij en meng alles met elkaar. Bak de kip in ongeveer 10 minuten gaar.

Voeg daarna de spaghetti en de rest van de zoute en zoete ketjap toe en roer alles goed door elkaar. Verkruimel als laatste het maggiblokje en strooi dit samen met de fijngehakte selderij over de bami. Schep alles nog een keer goed door elkaar en breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper. Voeg, indien nodig, meer ketjap of selderij toe. Eet smakelijk!

Credits: Francescakookt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s