Marokkaanse kip met dadel en kaneel

Kennen jullie Buddy van Cake Boss? Een aantal jaren had hij naast Cake Boss ook een programma op tv waar hij gerechten ging koken ipv taarten bakken. Super leuk vond ik dat altijd, gezien ik zelf niet echt van bakken houd.  Bakken is altijd zo precies, alles moet worden afgemeten en er is geen ruimte voor improvisatie… Neh niets voor mij.

Anyways, er was een aflevering waarbij mensen allemaal een recept konden insturen en dan ging Buddy een aantal van die recepten in zijn show maken. Één van deze recepten was dit recept voor Marokkaanse kip met dadels. Inmiddels heb ik het recept door de jaren heen wel wat getweaked, maar het blijft een van mijn klassiekers en favoriet bij the boyfriend.

Omdat mijn tajine niet heel groot is maak ik dit recept vaak in een braadpan. Als je wel een grote tajine hebt dan raad ik je aan om het hierin te maken. Voor de smaak, maar vooral ook voor de looks 😉

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 kilo kippenpoten
6-8 sjalotten
200 gram dadels
2 eetlepels kaneelpoeder
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijn
1 theelepel gemberpoeder
1 blokje kippenbouillon
700 ml water
2 theelepels citroensap
Halve theelepel srirachasaus
Olijfolie


Bereiding
Snijd de sjalotten door de helft en haal het velletje eraf. Je hoeft ze niet in stukken te snijden.

Schenk een scheutje olijfolie in een pan en bak de sjalotten aan samen met de kaneel, kurkuma, komijn en gemberpoeder. Voeg na zo’n 3 minuutjes de kippenpoten toe en bak deze ook even kort mee. Voeg dan het water, het bouillonblokje, de srirachasaus en 1 theelepel citroensap toe. Laat het geheel een uurtje zachtjes smoren.

Ondertussen kan je de dadels ontpitten. Haal na een uurtje de kip uit de pan en voeg de dadels en het laatste deel van de citroensap toe. Laat de saus op hoog vuur inkoken (voeg eventueel een maïzena papje toe als je de saus wat dikker wilt). Haal de kip ondertussen van het bot en snijd in kleine stukken.

Voeg de kip terug in de pan en breng op smaak met wat peper en zout. Serveer met couscous en/of Turks brood. Eet smakelijk!

2 gedachtes over “Marokkaanse kip met dadel en kaneel

    • bitesbybo zegt:

      srirachasaus is een pittige saus, die vooral in het buitenland veel wordt gegeten. De saus is oa te koop bij de Albert Heijn . Je zou ter vervanging ook wat verse rode peper of chilipoeder kunnen gebruiken.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s