Nasi goreng met gebakken banaan

Een aantal jaren geleden heb ik met mijn vader en oma een Indonesische kookworkshop gedaan. Het koken was super leuk en lekker, maar het leukst vond ik vooral dat ik het samen met mijn vader en oma deed. Echt een fantastische ervaring!

Het grappige was ook dat mensen vroegen naar wat wij nou precies van elkaar waren. Mijn oma is namelijk niet de biologische moeder van mijn vader en ze schelen maar zo’n 14 jaar in leeftijd. Mijn oma zei trots dat mijn vader haar zoon was en ik haar kleindochter. Je zag iedereen heel verward kijken, maar niemand durfde te vragen hoe dat in godsnaam kon met zo’n klein leeftijdsverschil. Oma zag iedereen verward kijken maar ze zei expres niets, haha!

Vandaag deel ik het recept voor nasi met gebakken banaan. Het recept is grotendeels gebaseerd op het recept wat we tijdens de kookworkshop hebben geleerd, maar ook een beetje afgekeken van dit recept van Serena Verbon van beautylab.nl. Haar recept is een heel goed basis recept waar je zelf je eigen draai aan kan geven.

Voor nasi kan je het beste rijst van de dag ervoor gebruiken. Als de rijst namelijk goed is afgekoeld kan je het een stuk makkelijker opbakken. Als wij thuis rijst eten kook ik dan ook vaak expres teveel, zodat we de dag erna nasi kunnen eten. De nasi staat dan ook nog eens super snel op tafel!

Ingrediënten (voor 4 personen)
Gekookte rijst  (liefst van de dag ervoor)
6 eieren
250-300 gram hamblokjes
2 preien
2-3 sjalotjes
2 tenen knoflook
1-2 eetlepels sambal badjak (sambal oelek kan ook maar gebruik dan iets minder)
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel laospoeder
1  flinke theelepel trassi (of een blokje van 1×1 cm)
Scheutje ketjap
Gebakken uitjes (optioneel)
(wok)olie

Voor de gebakken banaan:
2 bakbananen
Klontje boter
1-2 eetlepels gembersiroop
Bereiding
Snipper de sjalotjes en pers de knoflooktenen. Was de prei en snijd in ringen. Schenk een scheutje olie in een wokpan en fruit hierin de sjalotjes en knoflook voor zo’n 3-4 minuutjes. Voeg vervolgens de sambal, ketoembar, laos en trassi toe. Bak het geheel 2 minuutjes aan.

20180429_181400

Voeg vervolgens de ham en prei toe. Bak dit ook even kort mee en voeg vervolgens de eieren toe. Roer goed door zodat je een soort scrambled eggs krijgt.

Voeg vervolgens de rijst toe en roer goed door. Bak het geheel nog een paar minuutjes aan en breng op smaak met een scheut ketjap en eventueel nog wat peper en zout.

Ondertussen kan je de gebakken banaan maken. Snijd de bananen in de lengte door midden en verwijder vervolgens de schil. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak de bananen aan beide kanten bruin (+/- 3-4 minuten per kant). Zet vervolgens het vuur uit, schenk de gembersiroop bij de bananen en roer even goed door.

Serveer de nasi met de gebakken banaan en wat gebakken uitjes. Ook lekker met bijvoorbeeld kroepoek, atjar, komkommer of kipsaté. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s