Orzo and cheese

Vroeger als mijn ouders ’s avonds plannen om uit eten te gaan zonder mij en mijn zus, dan maakte ze nog wel een macaroni met kaas en ketchup. Dit was eigenlijk niets anders dan gekookte macaroni met heel veel gesmolten kaas, hamblokjes en een flinke klodder ketchup. HEERLIJK vonden wij dat altijd!

Inmiddels heb ik een volwassenere versie van dit gerecht gemaakt. En met volwassener bedoel ik dat er meer ingrediënten in zitten en vooral nog meer calorieën (insert evil laugh). Als je hier een bord van hebt gegeten raak je in een acute food coma… I love it.

Voor dit gerecht heb je trouwens een blok cheddar kaas nodig, niet die goedkope gekke plastic plakjes. Je kan een blok cheddar kopen in de supermarkt bij de verse kazen. Verder kan je natuurlijk de hamblokjes weglaten voor een vegetarische versie.

Ingrediënten (voor 4 personen)
60 gram bloem
60 gram boter + een klontje boter
550 ml halfvolle melk
300 gram orzo pasta
200 gram cheddarkaas
200 gram geraspte kaas jong belegen
300 gram hamblokjes
75 gram panko
1 theelepel nootmuskaat
1-2 eetlepels worcestershire sauce
1 eetlepel mosterd
Peper
Eventueel ketchup

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook vervolgens de pasta in een pan met ruim water (de pasta zet heel erg uit dus zorg dat je genoeg water hebt) voor zo’n 20 minuten. als je een andere pasta neemt (bijvoorbeeld macaroni) dan hoef je die iets minder lang te koken.

Ondertussen kan je beginnen aan de kaassaus. Smelt de boter in een pan. Zodra de boter gesmolten is voeg beetje bij beetje de bloem toe. Blijf ondertussen goed roeren met de garde. Als alle bloem is toegevoegd lijkt het een beetje op een kruimelige substantie. Begin daarna met het toevoegen van de melk. Ook dit doe je beetje bij beetje terwijl je goed blijft roeren. Voeg vervolgens de geraspte kazen, nootmuskaat, worcestershire sauce, en de mosterd toe. Roer het geheel goed door en breng op smaak met een flinke snuf versgemalen peper. Laat de saus op laag vuur pruttelen totdat alle kaas is gesmolten.

Bak ondertussen in een koekenpan de panko krokant. Smelt hiervoor een klontje boter en voeg vervolgens de panko toe en laat op een rustig vuurtje bruin bakken. Blijf het goed omscheppen en houd het in de gaten, het kan ineens heel snel gaan!

Giet de pasta af en voeg de pasta samen met de hamblokjes toe aan de saus. Roer het geheel goed door en giet het daarna over in een grote ovenschaal. Strooi de gebakken panko over de schotel en bak de schotel zo’n 20 minuutjes in de oven.

Serveer eventueel met een flinke klodder ketchup. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s