Bakbanaan loempia’s met karamelsaus

Vroeger begreep ik nooit waarom mijn ouders de volledig zwarte, verrotte bananen op de fruitschaal nooit weggooiden. Ik vrees dat ik zelf een aantal keer de bananen van de fruitschaal heb geplukt en in de prullenbak heb geflikkerd. Achteraf heel zonde, want een paar jaar later kwam ik erachter dat het bakbananen waren en dat die juist zo zwart moeten zijn. Als ze namelijk nog niet helemaal zwart zijn, dan zijn ze niet lekker zoet.

Bakbananen zijn een soort gewone bananen on steroids, ze zijn namelijk een flink stuk groter. Bakbananen kan je niet rauw eten en moet je dus altijd bakken/stoven. Wat betreft smaak, vind ik bakbananen niet extreem veel verschillen van gewone bananen. Ze smaken iets anders (persoonlijk vind ik bakbananen iets lekkerder), maar ik kan het verschil niet goed beschrijven. Het grote verschil tussen gewone bananen en bakbananen zit hem echter in de structuur na het bakken. Als je een normale banaan bakt dan wordt hij helemaal zacht, slap en in het ergste geval een volledige smurrie. Bakbanaan blijft echter gewoon mooi stevig na het bakken. Daarom koos ik ervoor om in dit gerecht ook bakbananen te gebruiken in plaats van normale bananen.

Bakbananen kan je in sommige grote supermarkten halen, op de markt en bij de toko. Als je ze nergens kan vinden, kan je natuurlijk ook gewone bananen gebruiken.

Ingrediënten (voor 4 – 6 personen)
2 bakbananen
1 pak loempiavellen
1 fles arachideolie
Paar theelepels bruine suiker
1 theelepel bloem
2 theelepels water

Karamel saus:
150 gram suiker
165 ml Kokoscrème
40 gram boter
flinke snuf zeezout

Bereiding
Haal de loempiavellen uit de vriezer zodat ze ontdooien. Maak ondertussen eerste de karamelsaus. Doe de boter samen met de suiker in een pannetje en laat het rustig smelten. Hoe moeilijk het ook is, roer niet door de pan heen! Als je het echt niet kan laten (zoals ik), dan kan je wel de pan zachtjes draaien. Als de suiker gesmolten is en mooi lichtbruine van kleur is, voeg je de kokoscrème toe en een snuf zeezout. Roer het geheel door en laat het nog ongeveer 2 minuutjes zacht pruttelen. Schenk de karamelsaus vervolgens over in een kannetje of kom. Je proeft trouwens geen kokos in de saus, maar het maakt de saus wel heel romig. Je zou eventueel ook slagroom kunnen gebruiken ipv kokoscème.

Pel de bananen en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd ze vervolgens in smalle reepjes. Maak een papje van de bloem met het water. Leg een loempiavel op het aanrecht en leg wat reepjes banaan in de punt. Bestrooi met een klein beetje bruine suiker en rol strak op. Gebruik het bloempapje om de loempia dicht te plakken.

stappen bananenloempia

Verhit in een pan de arachideolie op middelhoog vuur. Er moet genoeg olie in de pan zitten zodat de loempia’s volledig onder staan. Als je met een houtenprikker de bodem van pan raakt en het gaat heel erg bubbelen, dan is je olie heet genoeg. De olie moet heet zijn, maar niet extreem heet want dan wordt de banaan niet goed gegaard. Het beste is als je loempia na zo’n 2-3 minuten bruin is. Je kan dit het beste testen met een sacrifice loempia. Als hij binnen een minuut al bruin is, dan is je olie te heet. Is hij na 3 minuten nog steeds niet bruin dan is de olie te koud.

Bak de loempia’s in kleine batches in zo’n 2-3 minuten goudbruin. Ik gebruikte een klein pannetje en bakte er steeds 3 per keer. Laat ze na het bakken uitlekken op wat keukenpapier.

Serveer de loempia’s met de karamelsaus. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s