Cannelloni met spinazie en ricotta

Een van mijn goede vriendinnen eet bijna geen vlees, dus als zij komt eten dan doe ik altijd mijn best om een lekker vegetarisch gerecht voor haar te maken. De laatste keer dat ze langskwam heb ik dit gerecht voor haar gemaakt: cannelloni gevuld met spinazie en ricotta. Het was de eerste keer dat ik het maakte en het was gelijk een succes. De volgende dag vroeg ze me al meteen het recept voor een date en ook daar was de cannelloni een daverend succes! Inmiddels hebben ze een relatie en heel stiekem denk ik dat de cannelloni daar ook een kleine rol in heeft gespeeld. Het gerecht is daarmee dus ook omgedoopt tot magische cannelloni! De liefde van de man gaat immers door de maag 😉

Key in dit gerecht is trouwens de worcestershiresaus in de tomatensaus. De naam is totaal niet uitspreekbaar (ik spreek het altijd heel elegant uit als wor-sje-sje-saus) en de smaak is net zo moeilijk omschrijfbaar, maar het geeft echt een kick aan elke tomatensaus. Trust me, als je dit eenmaal hebt geprobeerd kan je nooit meer zonder!

DSC03331

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 pak verse lasagnebladen
1 bak ricotta (250 gram)
400 gram verse spinazie
1 bol buffelmozzarella
700 gram tomato frito
1 ui
2 teentjes knoflook
1 ei
1 halve theelepel nootmuskaat
1 halve theelepel oregano
1 theelepel Italiaanse kruiden (ik gebruik altijd Euroma Italiaanse kruiden gehakt)
2 eetlepels worcestershiresaus
Peper zout
Olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Begin met het maken van de tomatensaus. Snipper het ui en pers de teentjes knoflook. Schenk een scheutje olijfolie in een klein pannetje en voeg de ui, knoflook, Italiaanse kruiden en oregano toe. Bak het geheel zachtjes aan voor een paar minuutjes en voeg dan de tomato frito toe en breng verder op smaak met de worcestershiresaus en wat peper en zout. Laat de saus op zachtjes pruttelen voor zo’n 15 tot 20 minuten.

Terwijl de saus zachtjes pruttelt kan je beginnen aan de cannelloni. Deel de spinazie in 3 delen. Zet een grote pan op het vuur (ik gebruik een wokpan) en doe daar het eerste deel van de spinazie in (je hoeft geen olie toe te voegen). Als de spinazie is geslonken voeg je het volgende deel toe, net zo lang totdat alle spinazie is geslonken.

Haal de spinazie vervolgens uit de pan en hak het geheel in kleine stukken. Je kan de spinazie ook snijden voordat je het in de pan doet, maar geslonken is het geheel een heel stuk kleiner dus ik doe het graag na het bakken. Doe daarna de spinazie terug in de pan (vuur uit laten) en voeg de ricotta, het ei en de nootmuskaat toe. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.

Schenk ongeveer 1/3 van de tomatensaus in de ovenschaal. Pak vervolgens een lasagneblad en smeer deze in met een beetje olijfolie, hierdoor kan je ze beter oprollen. Leg op elk blad vervolgens ongeveer 2 eetlepels van het spinazieprutje en rol ze stevig op.

canneloni 3 steps

Leg ze met de naad naar beneden in de ovenschaal. Ga zo door totdat alle lasagnebladen op zijn.

DSC03279

Giet daarna de rest van de tomatensaus over de cannelloni’s en maak het geheel af met wat stukjes mozzarella op de bovenkant.

DSC03280

Bak de cannelloni in de oven voor ongeveer 40 minuten. Als de kaas aan de bovenkant te hard gaat kan je de schaal bedekken met wat aluminiumfolie. Eventueel kan je er nog een kleine Italiaanse salade bij serveren of wat knoflook stokbrood. Eet smakelijk!

 

DSC03338

5 gedachtes over “Cannelloni met spinazie en ricotta

  1. suuswallet zegt:

    Love love love! Ik had mini mozzerella’s gebruikt en die in stukjes gescheurd over de cannalonis. Toen kregen we zo’n lekker krokant laagje erop, ik hou ervannnn 😍
    Zeker een aanrader! Als bonus: het vlees werd absoluut niet gemist!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s