Vega Butter chicken

De eerste keer dat ik butter chicken at was een hele ervaring. Mijn beste vriendin had het al maanden over de butter chicken van een Indiaas tentje in Amsterdam, Ghandi. Dus toen ik een keer met haar in Amsterdam had afgesproken besloten we om daar ’s avonds te gaan eten. Ze had me van tevoren wel al gewaarschuwd dat het geen mooi restaurant was om te zien, maar OMG!

Allereerst moet je door een super lange creepy gang met Indiase muziek om bij het restaurant te komen. Halverwege vreesde ik zelfs even dat op het einde van de gang een groep mannen ons zou opwachten en ons zou ontvoeren en verkopen als seksslaven. Toen we eenmaal de gang hadden getrotseerd waren er aan de linkerkant twee deuren, een deur naar het restaurant en een deur naar een oud en verlaten zwembad. Hardop fantaserend wat er zich wel niet afspeelde achter die deur, liepen we het restaurant in. Het restaurant is vrij klein en donker (er zijn geen ramen) en ingericht met oude meubels en Indiase posters. We gingen aan een tafeltje zitten en ik probeerde me voor te stellen hoe mijn beste vriendin (belachelijk knap, altijd stylish gekleed en gaat naar de beste restaurants) hier bijna wekelijks vertoefde. Dat moest dan wel een hele goede butter chicken zijn… En WAUW, dat was het!! De kip zelf was heerlijk mals, maar vooral die saus was fantastisch! Super zacht en romig van de boter, super goed gekruid, zoet maar toch ook een beetje spicy… ik was verliefd.

De week daarna dacht ik elke dag wel aan die fantastische butter chicken. Helaas is het geen optie om elke week op en neer te reizen naar Amsterdam voor een portie, dus ik besloot om een poging te wagen en zelf butter chicken te maken. Op internet vond ik verschillende recepten, maar elk recept was anders en het ene recept bevatte nog veel meer ingrediënten dan de ander. Ik besloot daarom om wat recepten te combineren en enigszins te vereenvoudigen. Daarnaast was het toevallig die dag vega vrijdag, dus ik besloot om ipv kip een vleesvervanger te gebruiken, maar echte carnivoren kunnen natuurlijk ook kippendijen of kipfilet gebruiken.

 

DSC03278

Ingrediënten (voor 4 personen)

Marinade:
2 pakken vegetarische kipstukjes
2 tenen knoflook
2 cm verse gember
1 theelepel garam masala
½ theelepel komijnpoeder
½ theelepel kurkumapoeder
1 theelepel citroensap
125 gram yoghurt (ik gebruik Griekse yoghurt)

Saus:
2 tenen knoflook
Blokje verse gember 1×1 cm
500 gram tomaten passata
100 ml slagroom
70 gram boter + een klontje
3 volle theelepels garam masala
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel citroensap
1 theelepel sriracha saus (eventueel vervangbaar door chilipoeder)
Peper & zout

Bereiding
Maak als eerste de marinade. Pers de tenen knoflook en rasp de verse gember. Voeg alle ingrediënten van de marinade samen in een kom samen met de vegetarische kipstukjes. Doe wat vershoudfolie over de kom en laat een paar uurtjes marineren in de koelkast.

DSC03214.JPG

Haal na een paar uur de kom weer uit de koelkast. Zet een grote pan op het fornuis en laat een klontje boter erin smelten. Pers ondertussen de knoflook en rasp het stukje gember. Zodra de boter gesmolten is voeg je de gember, knoflook, koriander, kurkuma en garam masala toe. Bak het geheel kort aan en voeg vervolgens de passata toe. Roer het geheel goed door en voeg daarna de kipstukjes inclusief marinade toe aan de pan. Breng op smaak met de citroensap en sriracha en laat het geheel een kwartiertje zachtjes pruttelen.

DSC03263.JPG

Voeg daarna de slagroom en de 70 gram boter toe en breng het geheel op smaak met wat peper en zout. Lekker met naan, rijst en/of papadums. Eet smakelijk!

Ps. Eventueel kan je ook verse koriander toevoegen, maar persoonlijk heb ik een gruwelijke hekel aan verse koriander en vind ik het naar zeep smaken.

DSC03272

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s