Roti met zoete aardappelen

Als wij vroeger thuis roti aten, dan stond het zweet altijd op het voorhoofd van mijn vader. Eetlepels vol hete sambal gingen altijd over zijn roti. Sinds dat hij getrouwd is met een vrouw van Indonesische afkomst, is deze liefde voor sambal alleen nog maar verder gegroeid. Er staan gemiddeld wel vijf verschillende soorten sambal in de koelkast, de een nog pittiger dan de ander. Dus toen mijn vriend een keer roti mee kwam eten, stonden er een stuk of drie potten sambal op tafel. Hij zag mijn stiefmoeder een enorme eetlepel sambal op haar bord scheppen en begon te eten zonder een spier te verrekken. Mijn vriend concludeerde hieruit dat het vast geen pittige sambal was en schepte ook een eetlepel op zijn bord. Nog voor ik een woord kon zeggen zag ik hem een grote hap nemen… It burned…

De eerste keer dat ik zelf roti ging maken samen met een vriendin kwamen we meteen achter het grote geheim van een goede roti: Kruiden. Heel. Veel. Kruiden. Niks geen theelepels, maar eetlepels, kilo’s, vrachtwagens vol kruiden. Dus wees geen gierige Hollander en ga helemaal los met je kruidenrekje.

Ingrediënten (voor 4 personen)
700 gram zoete aardappelen
4 roti vellen (te koop bij de toko)
300 gram kousenband (vers bij de supermarkt of voorgesneden in de diepvries bij de toko)
1 ui
3 grote kippenbouten
1 eetlepel komijnpoeder
5 eetlepels kerrie masala poeder
1 eetlepel korianderpoeder
3 kleine maggi bouillonblokjes of 1,5 normale kippenbouillonblokjes
800 ml water
4 eieren
Olijfolie

Bereiding
Haal de rotivellen uit de viezer en laat ze alvast op het aanrecht ontdooien. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Snijd ook de ui in kleine stukjes. Als je verse kousenband gebruik, snijdt deze dan ook in stukjes van ongeveer 4 cm.

Schenk een scheutje olijfolie in een pan. Ik gebruik altijd een wokpan, maar een diepe braadpan is ook prima. Als de olijfolie warm is voeg je de gesneden ui toe samen met de kerrie, komijn en korianderpoeder. Bak het geheel op laag vuur kort aan (2-3 minuutjes) en voeg dan de kippenpoten toe.

Bak de kippenpoten aan beide kanten kort aan en voeg dan het water toe samen met de bouillonblokjes. Breng het geheel aan de kook en laat het 40 minuutjes of zacht vuur koken. Haal na 40 minuten de kippenpoten uit de pan. Zorg dat je alle losse botjes ook uit de pan haalt. Trek het vlees van de botten af en snijd het in kleine stukken. Voeg de stukken kip weer toe aan de pan samen met de aardappelen en laat het geheel 10 minuten koken. Ondertussen kook je de eieren in een aparte pan totdat ze hard zijn (+/- 8-10 minuten). Spoel de eieren af onder koud water en pel ze.

Als de aardappels 10 minuten hebben gekookt voeg je de kousenband toe. Laat de roti nog zo’n 20 minuten koken. Ondertussen kan je de kerrie eieren bakken. Schenk een scheutje olijfolie in het pannetje waarin je de eieren hebt gekookt en voeg een eetlepel kerrie masala toe. Bak zachtjes voor 1 minuut en voeg dan de gekookte eieren toe. Bak ze in 5 minuutjes mooi geel/bruin.

Warm als laatste de rotivellen op in de magnetron (ongeveer anderhalve minuut op de hoogste stand per stuk). Schep de roti in een diep bord of kom met het kerrie ei erbovenop en leg een opgevouwen roti vel ernaast. Eet smakelijk.

Tip: Super lekker met sambal ketjap van het merk Koningsvogel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s